Върховен касационен съд

Уеб браузeрът ви е много стар и сайтът не се изобразява правилно

ПРЕСОФИС

Новини и официални съобщения на ВКС

 

ВКС потвърди наложеното наказание „доживотен затвор“ на Дилян Бетев, блъснал от мост край гр. Габрово и убил малолетния си син през 2019 г.

С Решение № 12/22.02.2021 г. по наказателно дело № 1022/2020 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението по в.н.о.х.д. № 238/2020 г. на Апелативен съд – Велико Търново. Решението не подлежи на обжалване.

Във ВКС е получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наложеното от съда наказание.

Делото е образувано по жалба на подсъдимия Дилян Бетев срещу въззивното решение, с което е потвърдена присъдата по н.о.х.д. № 41/2020 г. на Окръжен съд – Габрово. С нея подсъдимият е признат за виновен в извършване на престъпление по чл. 116, ал. 1, т. т. 3, 4, 5, 9 и 12 вр. чл. 115 вр. чл. 29, ал. 1, б. „б“ от НК, а именно, че на 03.07.2019 г. в гр. Габрово, при условията на опасен рецидив, умишлено умъртвил малолетния си рожден син, който се намирал в безпомощно състояние, като деянието е извършено предумишлено. Наложено му е наказание „доживотен затвор“. Осъден е да заплати на гражданския ищец по делото обезщетение в размер на 200 000 лв. за причинените неимуществени вреди.

В касационната жалба се твърди явна несправедливост на наложеното наказание и се прави искане за намаляването му на 20 години „лишаване от свобода“.

Тричленният състав на ВКС не споделя изложените в жалбата твърдения за пропуски при индивидуализиране на наказателната отговорност на подсъдимия. От въззивния съд са спазени изискванията за пълно и изчерпателно мотивиране на изводите, довели до налагате на наказанието „доживотен затвор“. С изключителна прецизност са аргументирани доводите, че извършеното от подсъдимия престъпление е изключително тежко, каквото е изискването на чл. 38а, ал. 2 от НК. Подчертано е наличието на многобройни отегчаващи вината обстоятелства – пет на брой, преценена е обстановката, в която е осъществено убийството – подсъдимият е хвърлил малолетното си дете през висок виадукт, през нощта, като е сторил това предумишлено, търсейки оправдание в житейските си неблагополучия и личен конфликт с майката. Според върховните съдии правилно е акцентирано и на психологическата характеристика на подсъдимия, определяща го като личност с емоционално нестабилни черти, склонна към цинизъм, арогантност и дързост, невъзможност да поеме отговорност за другите, с оценка, несъответна на егото му, липса на критичност към недостатъците, неглижиране на отрицателните постъпки. Обстойно е анализирано съдебното му минало, чиято обремененост несъмнено е довела да квалифициране на деянието като извършено при условията на „опасен рецидив“, но е послужило за направата на изводи за липсата на постигнат какъвто и да е поправителен и превъзпитателен ефект (престъплението е осъществено близо 2 години след като подсъдимият е изтърпял ефективно наказание „лишаване от свобода“ за тежки умишлени деяния). Сред аргументите на апелативния съд да наложи това наказание са намерили място и тези, свързани с физическия, психологически и сексуален тормоз, който подсъдимият Бетев е оказвал на майката на детето му.

Контролираната инстанция е изложила пространни мотиви за това, че подсъдимият не страда от психични разстройства, които да рефлектират върху вменяемостта му. Констатираната от експертите дисхармонично структурирана личност с емоционално нестабилни черти при Бетев е резултат на особеност на характера, формирала се под въздействието на външни фактори, а не е психично заболяване. Липсата на желание да промени своите негативните характерови особености и стремежът да представи себе си за жертва на обстоятелства и неразбиране от страна на близки, с което да обясни и оправдае дори причинената смърт на сина си, правилно са разпознати от апелативния съд не като заболяване, което да редуцира обществената опасност на подсъдимия, а като особености на личността, разкриващи завишена обществена опасност.

„Не се съзират предпоставки за снизходителност, която търси подсъдимият с искането си за налагане на наказание от 20 години „лишаване от свобода“, която в конкретната ситуация би била неоправдана“, категорични са върховните съдии.

СЪДЕБНА ПРАКТИКА
Тълкувателни дела Дела с изключителна значимост и интерес Дела за организирана престъпност Дела за корупционни престъпления Регистър на делата срещу журналисти и медии Регистър на делата за трафик на хора Уведомления за разследване на главния прокурор или на негов заместник Регистър на отводите Искания до Kонституционния съд Преюдициални запитвания Формуляри
ЗА СЪДА
Състав и структура Нормативна уредба Декларации ЗПКОНПИ Документи ЗДОИ Документи ЗЗЛД История на ВКС Анализи и доклади Конкурси Профил на купувача Учебни и почивни бази Ведомствени жилища
СЪДЕБНА ПАЛАТА
Обща информация История и архитектура