Върховен касационен съд

Уеб браузeрът ви е много стар и сайтът не се изобразява правилно

ПРЕСОФИС

Новини и официални съобщения на ВКС

 

Председателят на ВКС предложи на Съдийската колегия на ВСС да наложи дисциплинарно наказание на ръководителя на АСНС

Съобразно правомощията си по чл. 312, ал. 1, т. 2 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) председателят на Върховния касационен съд внесе в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предложение за образуване на дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на административния ръководител на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС).

Предложението се основава на данните, съдържащи се в доклад от 10.12.2018 г., съставен от комисия в състав: Галина Захарова – заместник председател на ВКС и ръководител на Наказателна колегия, Капка Костова – председател на Първо наказателно отделение, и Галина Тонева – председател на Второ наказателно отделение, в резултат на проверка на дейността на АСНС, извършена на основание Заповед № 2807/28.11.2018 г.

Според председателя на Върховния касационен съд (ВКС) са извършени две дисциплинарни нарушения от председателя на АСНС. Първото е по чл. 307, ал. 3, т. 3 от ЗСВ – действие, накърняващо престижа на съдебната власт, изразяващо се в това, че извън кръга на своите служебни правомощия като административен ръководител на по-горестоящ съд е дал устно разпореждане на съдия от по-долустоящ съд (докладчик по н.о.х.д. № 2617/2018 г. на Специализирания наказателен съд), да извърши фактически и правни действия по посоченото дело, които не съответстват на нормативни разпоредби, нито на установена съдебна практика, по-конкретно – посетил е докладчика по делото след постъпване на частен протест от прокурор и искане по чл. 343 от НПК, като при това посещение го е уведомил за необходимостта особеното искане по чл. 343 да се администрира възможно най-бързо и да се изпрати на АСНС с оглед спешността на исканото произнасяне, уведомил го е също за необходимостта следственият арест да бъде уведомен за постъпване на документите, изготвени от прокурора. „Това поведение като административен ръководител на по-горестоящ съд представлява намеса в работата на съдия от по-долустоящ съд, която не се основава на законови правомощия, включително такива, касаещи администрирането на делата и жалбите или протестите. Последното е особено значимо като се отчетат конкретните обстоятелства, а именно, че в случая не се установява бездействие от страна на докладчика по делото, нито забавено или несвоевременно извършване на дължимите процесуални действия (по изготвяне на протокола от съдебното заседание, подписването му и т. н.), нито по администрирането на постъпилия протест и съдържащото се в него искане по чл. 343 НПК“ – твърди председателят на Върховния касационен съд. Според него с действията си ръководителят на АСНС е допуснал безпрецедентно накърняване на основната роля на съда на независим и безпристрастен арбитър за осъществяване на правораздавателната дейност при спазване на принципите на справедливост и точно прилагане на законите спрямо всички страни в процеса.

Второто, сочено от председателя на ВКС, дисциплинарно нарушение е по чл. 307, ал. 3, т. 4 от ЗСВ – неизпълнение на други служебни задължения, а именно, че е образувал в.ч.н.д. № 522/2018 г. по описа на АСНС по протест на прокурор и особено искане по реда на чл. 343 от НПК срещу определение по н.о.х.д. № 2617/2018 г. на СНС, с което са изменени мерките за неотклонение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова от „задържане под стража“ в „домашен арест“, при следните нарушения: без да е предвидена възможност за образуване на самостоятелно производство по чл. 343 НПК пред въззивната инстанция; без да са спазени изискванията на процесуалния закон за проверка на редовност и размяна на книжата; при липса на годен, подлежащ на спиране съдебен акт за изменение на мерките за неотклонение на подсъдимите, подписан от съдебните заседатели – членове на съдебния състав, и съдебния секретар съгласно чл. 311, ал. 2 от НПК; без да е преценил, че нерегламентирания в НПК „частичен“ протокол не представлява официален съдебен акт, обективиращ волята на съда. Протоколът по н.о.х.д. № 2617/2018 г. по описа на СНС е изпратен на АСНС на 16.11.2018 г. – 18.05 ч., т. е. след произнасянето на въззивната инстанция по особеното искане.

СЪДЕБНА ПРАКТИКА
Тълкувателни дела Дела с изключителна значимост и интерес Дела за организирана престъпност Дела за корупционни престъпления Регистър на делата срещу журналисти и медии Регистър на делата за трафик на хора Уведомления за разследване на главния прокурор или на негов заместник Регистър на отводите Искания до Kонституционния съд Преюдициални запитвания Формуляри
ЗА СЪДА
Състав и структура Нормативна уредба Декларации ЗПКОНПИ Документи ЗДОИ Документи ЗЗЛД История на ВКС Анализи и доклади Конкурси Профил на купувача Учебни и почивни бази Ведомствени жилища
СЪДЕБНА ПАЛАТА
Обща информация История и архитектура