04.10.2017 г.

Ученици от СПГЕ „Джон Атанасов“ бяха гости на Върховния касационен съд в рамките на инициативата „Ден на отворени врати“

На 4 октомври 2017 г. Върховният касационен съд (ВКС) проведе ден на отворени врати. В Съдебната палата гостуваха възпитаници на Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ от 9 до 12 клас. Учениците разгледаха и научиха подробности за строителството, архитектурата и произведенията на изкуството в храма на Темида.

По време на обиколката гимназистите се впечатлиха не само от строгия, класически облик на Съдебната палата, но и от модерните технически решения, създадени за удобство на гражданите. Специален интерес проявиха към електронните терминали за вътрешна навигация или както те ги нарекоха – пътеводители. Устройствата са поставени при всички входове на сградата и функционират пълноценно от началото на година. Всеки гражданин може да ги използва, за да се ориентира по-лесно и да открие за секунди помещението, което търси – зала, асансьор, деловодство и т.н. Програмирани са още да дават информация и за всички съдебни дела, разглеждани в момента от различните съдилища, които се помещават в палатата.

След като тестваха пътеводителите, учениците посетиха зала „Тържествена“ в Съдебната палата, където получиха първия си урок по право от съдия Павлина Панова – зам.-председател на ВКС и ръководител на Наказателна колегия, и съдия Геника Михайлова – съдия в Гражданската колегия на ВКС. Срещата продължи близо час, като върховните съдии отговориха изчерпателно на многобройните въпроси, поставени от учениците.

 

След срещата младежите си направиха снимка със съдия Панова и съдия Михайлова

 

 

 

 

За мнения и технически проблеми използвайте: web_support@vks.bg.