Върховен касационен съд

Уеб браузeрът ви е много стар и сайтът не се изобразява правилно

ПРЕСОФИС

Новини и официални съобщения на ВКС

 

Списък на насрочените за разглеждане дела с обществен интерес във Върховния касационен съд до края на м. октомври

18.10.2024 г., 09.30 ч., зала № 23 – наказателно дело № 717/2024 г. (срещу Александър Р. за умишленото убийство на Андреас Р. през 2022 г. в гр. Стамболийски), ІІІ н. о., докладчик: Николай Джурковски

Делото е образувано по касационна жалба на подсъдимия Александър Р. срещу въззивното решение от 22.05.2024 г. по в.н.о.х.д. № 53/2024 г. на Апелативен съд – Пловдив, с което е изцяло потвърдена присъдата от 07.12.2023 г. по н.о.х.д. № 385/2023 г. на Окръжен съд – Пловдив.

С първоинстанционната присъда Александър Р. е признат за виновен в това, че на 04.05.2022 г. в гр. Стамболийски умишлено умъртвил Андреас Р., гражданин на Германия, поради което му е наложено наказанието „лишаване от свобода“ за 15 години. Осъден е и да заплати на двама граждански ищци (родители на убития) сумата от по 100 000 лева, представляваща обезщетение за причинени им от престъплението неимуществени вреди.

В касационната жалба са заявени касационните основания нарушение на закона, допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и явна несправедливост на наложеното наказание. Иска се да бъде отменен въззивният акт и да бъде оправдан подсъдимият, а ако не бъде уважено това искане, молбата е делото да бъде върнато за разглеждане от друг състав на апелативния съд или да бъде намалено наложеното наказание.

18.10.2024 г., 09.00 ч., зала № 24 – наказателно дело № 811/2024 г. (срещу Ваклин Х. за причиняването през 2019 г. на смъртта на трима души при управление на влекач с ремарке на пътя Пловдив – Пазарджик при разклона за с. Цалапица), ІІ н. о., докладчик: Петя Шишкова

Делото е образувано по касационни жалби на подсъдимия Ваклин Х. и на частните обвинители срещу присъдата от 16.04.2024 г. по в.н.о.х.д. № 555/2023 г. на Апелативен съд – Пловдив.

Първоначално с присъда на Окръжен съд – Пловдив Ваклин Х. е признат за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице при управление на МПС – на Филип М., Ангел З. и Михаил М., във връзка с допуснати нарушения на правилата за движение. Наложено му е наказанието „лишаване от свобода“ за 5 г. и 4 м. (след редуциране заради протеклото пред първата инстанция съкратено съдебно следствие), лишен е и от право да управлява МПС за 5 г. и 6 м. С решение на Апелативен съд – Пловдив присъдата е отменена и делото е върнато за ново разглеждане.

След повторното разглеждане на делото с присъда на Окръжен съд – Пловдив Ваклин Х. е признат за виновен в това, че на 13.05.2019 г. на пътя Пловдив – Пазарджик при управление на влекач с ремарке (движение назад на кръстовище при маневра „обратен завой“) е нарушил правилата по чл. 38, ал. 4, чл. 40, ал. 1 и ал. 2 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП) и по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице. Наложено му е наказанието „лишаване от свобода“ за 5 години. Лишен е от правото да управлява МПС за 5 години и 6 месеца. Признат е за невинен в това да е нарушил разпоредбата на чл. 25, ал. 1 от ЗДвП и в това случаят да е особено тежък.

С решение на Апелативен съд – Пловдив присъдата е изменена, като деянието е преквалифицирано по по-лек престъпен състав и подсъдимият е оправдан по обвинението за нарушаване на правилата за движение по чл. 40, ал. 1 и ал. 2 от ЗДвП. Намалени са срокът на наказанието „лишаване от свобода“ на 4 години и срокът на наказанието „лишаване от право да управлява МПС“ на 5 години.

С решение от 07.12.2023 г. по к.н.д. № 710/2023 г. на ВКС въззивното решение е отменено и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на апелативния съд.

С атакуваната сега присъда по в.н.о.х.д. № 555/2023 г. на Апелативен съд – Пловдив е отменена частично присъдата на Окръжен съд – Пловдив и подсъдимият е признат за виновен в това, че на 13.05.2019 г. при управляване на влекач с полуремарке нарушил правилата за движение – чл. 38, ал. 4 от ЗДвП, и по непредпазливост причинил смъртта на повече от едно лице, като случаят е особено тежък. Признат е за невинен в това да е нарушил чл. 40, ал. 1 и ал. 2 от ЗДвП и е оправдаван по обвинението в тази му част. Първоинстанционната присъда е изменена в частта относно основанието и размера на наказанията. Срокът на наказанието „лишаване от свобода“ е увеличен от 5 на 8 години, а на наказанието „лишаване от правото да управлява МПС“ – от 5 години и 6 месеца на 9 години. Присъдата е потвърдена в останалата част.

В касационната жалба от подсъдимия са заявени всички основания по чл. 348, ал. 1 от НПК. Прави се искане в условията на алтернативност – за отмяна на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане от въззивната инстанция, за изменяването ѝ и прилагане на закон за по-леко наказуемо престъпление и за намаляване на наказанията.

В касационната жалба от частните обвинители е заявено основанието по чл. 348, ал. 1, т. 3 от НПК – явна несправедливост на наказанието. Иска се отмяна на присъдата в частта относно наложените наказания и връщане на делото за ново разглеждане за увеличаване на наказанията.

22.10.2024 г., 09.30 ч., зала № 23 – наказателно дело № 759/2024 г. (срещу Йордан Т. за умишленото убийство на роднините му Васил Б. и Христо Б. в гр. Пловдив през 2019 г.), ІІI н. о., докладчик: Калин Калпакчиев

Делото е образувано по касационни жалби на подсъдимия Йордан Т. и неговия защитник, както и по касационни жалби на гражданските ищци и частни обвинители срещу решението от 03.06.2024 г. по в.н.о.х.д. № 301/2022 г. на Апелативен съд – Пловдив, с което е потвърдена присъдата от 25.02.2022 г. по н.о.х.д. № 771/2021 г. на Окръжен съд – Пловдив.

С присъдата подсъдимият е признат за виновен в това, че на 26.11.2019 г. в склад на ул. „Борба“ в гр. Пловдив умишлено умъртвил с пистолет роднините си и бизнес партньори Васил Б. и Христо Б. – баща и син, като е осъден за извършено престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4 вр. чл. 115 от НК. Наложено му е наказанието „лишаване от свобода“ за срок от 20 години. Уважени са частично предявените по делото граждански искове.

В касационните жалби се заявяват касационните основания по чл. 348, ал. 1 от НПК. С жалбите на подсъдимия и на неговия защитник се претендира в условията на алтернативност – постановяване на оправдателна присъда, преквалификация на извършеното деяние или намаляване на наложеното наказание.

С жалбите на гражданските ищци и частни обвинители се иска налагане на по-тежко наказание и уважаване на предявените искове в пълен размер.

25.10.2024 г., 10.00 ч., зала № 22 – наказателно дело № 616/2024 г. (срещу Симеон Д. и Костадин С. за опит да отнемат 52 лв. от таксиметров шофьор през 2017 г. в с. Дражево, придружен с опит за убийство), І н. о., докладчик: Румен Петров

Делото е образувано по касационни жалби на частния обвинител Апостол В. и на подсъдимите Симеон Д. и Костадин С. срещу решението от 04.04.2024 г. по в.н.о.х.д. № 23/2023 г. на Апелативен съд – Бургас.

Делото е за трети път пред касационната инстанция.

С присъда на Окръжен съд – Ямбол Костадин С. и Симеон Д. са признати за виновни в извършването на опит за грабеж, придружен с опит за убийство, за което на Костадин С. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 години, а на Симеон Д. – за срок от 16 години.

С решение по в.н.о.х.д. № 23/2023 г. на Апелативен съд – Бургас присъдата е изменена, като за подсъдимия Костадин С. деянието е преквалифицирано в опит за грабеж, придружен със средна телесна повреда. Намалено е наложеното му наказание „лишаване от свобода“ на 2 години и 4 месеца. Присъдата е изменена и по отношение на другия подсъдим Симеон Д., като е намалено наложеното му наказание „лишаване от свобода“ на 15 години.

В касационната жалба на Костадин С. се посочват касационните основания по чл. 348, ал. 1, т. 1 и т. 3 НПК, като се иска изменение на обжалваното решение и прилагане на чл. 66 от НК – условно осъждане, както и отмяна на решението в частта за разноските.

В касационната жалба на Симеон Д. се сочат всички касационни основания по чл. 348, ал. 1, т. 1 – 3 от НПК, като се иска при условията на алтернативност изменение на решението и преквалифициране на деянието в по-леко наказуемо престъпление, респективно – определяне на наказание под минималния размер за това престъпление, което да бъде отложено по реда на чл. 66 от НК, или намаляване на наложеното наказание.

С касационната жалба на частния обвинител се твърди явна несправедливост на наложеното наказание на Симеон Д. и се настоява за увеличение на неговия размер до максималния, предвиден в закона.

31.10.2024 г., 09.30 ч., зала № 23 – наказателно дело № 681/2024 г. (искане за възобновяване на производството от Илиян Т., осъден по делото „Соло“ и екстрадиран от Република Узбекистан), ІІІ н. о., докладчик: Даниел Луков

Делото е образувано по искане за възобновяване от задочно осъдения Илиян Т. поради неучастието му в наказателното производство, водено срещу него.

С присъда от 09.12.2011 г. на Софийския градски съд Илиян Т. е признат за невиновен и оправдан по повдигнатото му обвинение за извършването на убийство по хулигански подбуди на две лица и опит за убийство на трето лице, като опитът е останал недовършен по независещи от дееца причини.

С нова присъда от 02.04.2013 г. на Софийския апелативен съд първоинстанционната присъда е отменена и Илиян Т. е признат за виновен по повдигнатото му обвинение за извършването на убийство по хулигански подбуди на две лица и опит за убийство на трето лице, като му е наложено наказанието „доживотен затвор“. Уважени са частично предявените граждански искове по делото.

С решение от 04.12.2013 г. по к.н.о.х.д. № 1479/2013 г. на ВКС е оставена в сила присъдата на въззивния съд.

Илиян Т. иска възобновяване на производството и връщане на делото за ново разглеждане от стадия, когато се твърди, че е започнало задочното производство, а именно пред въззивния съд.

СЪДЕБНА ПРАКТИКА
Тълкувателни дела Дела с изключителна значимост и интерес Дела за организирана престъпност Дела за корупционни престъпления Регистър на делата срещу журналисти и медии Регистър на делата за трафик на хора Уведомления за разследване на главния прокурор или на негов заместник Регистър на отводите Искания до Kонституционния съд Преюдициални запитвания Формуляри Национално бюро за правна помощ
ЗА СЪДА
Състав и структура Нормативна уредба Декларации ЗПКОНПИ Документи ЗДОИ Документи ЗЗЛД История на ВКС Анализи и доклади Конкурси Профил на купувача Учебни и почивни бази Ведомствени жилища
СЪДЕБНА ПАЛАТА
Обща информация История и архитектура