Върховен касационен съд

Уеб браузeрът ви е много стар и сайтът не се изобразява правилно

ПРЕСОФИС

Новини и официални съобщения на ВКС

 

ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси относно прилагането на закона във връзка с квалифициран състав на престъплението блудство

С Тълкувателно решение № 3/2023 от 16.10.2024 г. по Тълкувателно дело № 3/2023 г. Общото събрание на Наказателната колегия (ОСНК) на Върховния касационен съд (ВКС) реши:
1. За да е осъществен квалифицираният състав на престъплението блудство по чл. 149, ал. 5, т. 1 от НК, е необходимо блудството да е извършено с едно деяние по отношение на две или повече малолетни лица. Тази квалификация не е допустима при блудствени действия, извършени с отделни деяния спрямо две или повече различни лица в непродължителен период от време.
2. Когато деецът е блудствал едновременно с две или повече малолетни лица, в различни комбинации помежду им, на различни дати или в различни периоди, не е допустимо квалифицирането на престъпната деятелност като едно продължавано престъпление по чл. 149, ал. 5, т. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК. Всяко едно от деянията самостоятелно осъществява състав на чл. 149, ал. 5, т. 1 от НК.
Когато две или повече деяния са извършени по отношение на едни и същи две или повече малолетни лица в непродължителен период от време и при наличието на останалите предпоставки по чл. 26, ал. 1 от НК, се осъществява едно продължавано престъпление по чл. 149, ал. 5, т. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК.
3. Не е допустимо включването на отделното блудство в състав на престъпление по чл. 149, ал. 5, т. 1 от НК или в състава на продължавано престъпление по чл. 149, ал. 5, т. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК, а отделното блудство следва да остане като самостоятелно престъпление.

Тълкувателното дело е образувано по искане от главния прокурор за приемане на тълкувателно решение по три въпроса по повод на противоречива съдебна практика във връзка с квалифицирания състав по чл. 149, ал. 5, т. 1 от Наказателния кодекс на престъплението блудство – „когато е блудствано с две или повече малолетни лица“.
Първият въпрос е: „За да е осъществен квалифицираният състав на престъплението блудство по чл. 149, ал. 5, т. 1 от НК, необходимо ли е блудството да е извършено едновременно с две или повече малолетни лица, или такава квалификация е допустима и при блудствени действия, извършени поотделно с всяко от две или повече различни лица в непродължителен период от време?“. В решението се посочва, че квалифициращото деянието обстоятелство – блудството да е извършено по отношение на „две или повече малолетни лица“, означава, че за да бъде осъществен този състав на престъплението, пострадали от него са поне две малолетни лица. Квалифициращото обстоятелство – множеството пострадали – е допълнителен признак от обективна страна и при други престъпления срещу личността. Същността на този признак и връзката с изпълнителното деяние от обективна и субективна страна са изяснени в ППВС № 14/30.09.1963 г., в което изрично е посочено, че „…наред с другите признаци на състава на престъплението е необходимо от субективна страна умисълът за убийство на повече от едно лице да е възникнал предварително, по време на извършване убийството на първото лице или непосредствено след него, когато деятелността е продължение на същото престъпление“. С други думи, изпълнителното деяние не приключва с умъртвяване на първото лице, а се развива с неговото продължение от обективна и субективна страна, включващо умъртвяването на второто или повече лица, уточняват върховните съдии. Според тях същата законодателна логика е следвана при формулирането на квалифицирания състав по чл. 149, ал. 5, т. 1 от НК, поради което това престъпление се извършва с едно деяние и в изпълнение на едно престъпно решение. В мотивите се пояснява: „От субективна страна, за да е реализиран съставът на престъпление по чл. 149, ал. 5, т. 1 от НК, е необходимо престъпното решение за блудство с второто малолетно лице (и с всяко следващо) да е възникнало преди деянието или най-късно до приключване на блудствените действия с първото пострадало лице (предходни лица), като деятелността е продължение на същото престъпление“.
Вторият въпрос е: „Когато деецът е блудствал едновременно с две или повече малолетни лица, в една и съща комбинация или различни комбинации помежду им, на различни дати или в различни периоди, допустимо ли е квалифицирането на престъпната деятелност като едно продължавано престъпление по чл. 149, ал. 5, т. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК за всички пострадали, или квалифицирането следва да е в отделни самостоятелни продължавани престъпления по чл. 149, ал. 5, т. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК за всяко от пострадалите лица, съобразно разпоредбата на чл. 26, ал. 6 от НК?“. Отговорът на този въпрос произтича от предходния, пишат върховните съдии. Акцентът е поставен на времето на извършване на престъплението. Продължаваното престъпление по чл. 26 от НК се извършва с няколко (две или повече) самостоятелно обособени и еднородни деяния, осъществени по различно време (на различни дати или в различни периоди) и в изпълнение на отделни (различни) престъпни решения. В мотивите се казва: „Ако са осъществени повече от едно деяния, всяко едно от тях самостоятелно осъществява състав на престъпление по чл. 149, ал. 5, т. 1 от НК. При това, ако пострадалите са различни, действа забраната по чл. 26, ал. 6 от НК. Дори едно от малолетните лица да е едно и също при всички възможни комбинации, институтът на продължаваното престъпление не е приложим поради тази забрана. Квалифицирането на блудствените действия в такъв случай следва да е с оглед на всяко едно отделно деяние.
Поставя се допълнително въпросът дали не е налице продължавано престъпление в хипотеза, когато деянието се извършва с едни и същи малолетни лица многократно и в различни, но непродължителни, периоди. Изпълнителните деяния са различни, плод на отделно взети решения за извършването им, но пострадалите лица са едни и същи. В тълкувателното решение се уточнява, че след като чл. 26 от НК предвижда отделните деяния да осъществяват един или различни състави на едно и също по вид престъпление, а квалифициращият признак по чл. 149, ал. 5, т. 1 от НК е броят на пострадалите, се налага правният извод, че продължаваната престъпна дейност задължително обхваща едно и също множество от пострадали, т. е. – да е налице идентичност в броя и в персоналния състав на малолетните лица. Само тогава блудството може да бъде квалифицирано като продължавано престъпление по чл. 149, ал. 5, т. 1 вр. с чл. 26 от НК.
Третия въпрос, поставен за тълкуване, е: „Когато деецът е извършил множество блудствени действия на различни дати или в различни периоди с различен брой малолетни лица, но в един или едни от случаите блудствените действия са извършени с едно малолетно лице, а в други едновременно с две или повече малолетни лица, сред които е и пострадалото от отделното блудство малолетно лице, допустимо ли е включването на отделното блудство в състав на престъпление по чл. 149, ал. 5, т. 1 от НК или в състава на продължавано престъпление по чл. 149, ал. 5, т. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК, или отделното блудство следва да остане като самостоятелно престъпление по чл. 149 от НК (със съответна квалификация, в зависимост от събраните доказателства)?“. Върховните съдии сочат, че и на този въпрос следва да се отговори от гледна точка на дадените вече отговори по първи и втори въпрос, като се има предвид, че е необходимо квалифицирането на деянието да следва установените по делото факти. В мотивите пише: „Самостоятелното осъществяване на блудствени действия само с едно малолетно лице не може да бъде включено в квалифициран състав по чл. 149, ал. 5, т. 1 от НК, независимо от въвличането на същото малолетно лице в „груповото“, предходно, междувременно или последващо блудство. Когато блудствените действия с такова лице предхождат продължавана престъпна дейност по чл. 149, ал. 5, т. 1 вр. чл. 26 от НК, в която пострадалият участва заедно с други малолетни лица, или са извършени по време между/сред други отделни деяния на продължаваната престъпна дейност, или след тях се квалифицират като самостоятелно престъпление отделно от продължаваното престъпление“.
По тълкувателното дело е депозирано особено мнение.
Пълният текст на тълкувателното решение е публикуван в сайта на ВКС – секция „Тълкувателни дела“.

СЪДЕБНА ПРАКТИКА
Тълкувателни дела Дела с изключителна значимост и интерес Дела за организирана престъпност Дела за корупционни престъпления Регистър на делата срещу журналисти и медии Регистър на делата за трафик на хора Уведомления за разследване на главния прокурор или на негов заместник Регистър на отводите Искания до Kонституционния съд Преюдициални запитвания Формуляри Национално бюро за правна помощ
ЗА СЪДА
Състав и структура Нормативна уредба Декларации ЗПКОНПИ Документи ЗДОИ Документи ЗЗЛД История на ВКС Анализи и доклади Конкурси Профил на купувача Учебни и почивни бази Ведомствени жилища
СЪДЕБНА ПАЛАТА
Обща информация История и архитектура