Върховен касационен съд

Съдебен акт

РАЗПОРЕЖДАНЕ


№ 1693

гр. София, 09.08.2023 година


Галина Тонева – председател на второ наказателно отделение във Върховен касационен съд , като се запознах с касационните жалби и протест, против присъда №6 от 18.07.2022 г. по в.н.о.х.д.№ 400/2021 г. на Апелативен съд София – Апелативен специализиран наказателен съд /закрит/ и постъпили с вх.№ 9598/07.08.2023 г. по описа на ВКС,


УСТАНОВИХ:


При проверка на постъпилите във ВКС касационни жалби и протест се констатира, че депозираната касационна жалба от М. А. Д. чрез неговия защитник – адв. А., не отговаря на изискванията по чл. 351, ал. 1 НПК. В нея не се посочват данни в подкрепа на декларативно заявените касационни основания по чл. 348, ал. 1, т. 1-3 от НПК, обосноваващи недоволството от въззивната присъда. Подадената от подсъдимия Д. чрез адв. А. бланкетна касационна жалба не може да послужи като основание за образуване на производство по Глава двадесет и трета от НПК. За да отговаря на изискванията за съдържание на касационна жалба, жалбоподателят следва да посочи в какво се състоят касационните основания и конкретните данни, които ги подкрепят. В депозираната касационна жалба е отбелязано, че след изготвянето на мотивите към присъда №6 от 18.07.2023 г. по в.н.о.х.д.№ 400/2021 г. на Апелативен съд София – Апелативен специализиран наказателен съд /закрит/, ще бъдат изложени допълнително аргументи в подкрепа на посочените касационни основания.
Видно от приложените документи, съобщение за изготвените мотиви към въззивната присъда са получени от подсъдимия Д., чрез неговия защитник и лично от адв. А., съответно на 29.06.2023 г. и на 02.03.2023 г.
Горното налага делото да се върне на АС София–АСНС /закрит/, който да упражни правомощието си по чл. 351, ал. 5, т. 1, вр. ал. 1 от НПК, като предостави на адв. А. седемдневен срок, в който да приведе касационната жалба в съответствие с изискванията на чл. 351, ал. 1 от НПК, и даде изрично указание, че в случай на неизпълнение, последната ще бъде върната. При подаване на допълнение в срок, същото следва да бъде надлежно администрирано до всички останали страни в производството.
След изпълнение на посочените указания, делото следва да бъде изпратено обратно на ВКС.

С оглед на гореизложеното,

РАЗПОРЕЖДАМ:

Отказвам образуване на касационно производство пред ВКС.
Делото, ведно с касационната жалба да се върне на Апелативен съд София – Апелативен специализиран наказателен съд /закрит/ за изпълнение на дадените указания.


гп ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОТДЕЛЕНИЕ: