Върховен касационен съд

Съдебен акт

2

РАЗПОРЕЖДАНЕ
№ 2650
гр. София, 08.12.2023 година



МИНА ТОПУЗОВА – председател на първо наказателно отделение на Върховния касационен съд , като проверих постъпилите касационен протест и допълнение на прокурор при Апелативна прокуратура – София - Апелативна специализирана прокуратура /закрита/, касационна жалба и допълнение от адв. И. А. – защитник на подсъдимия М. А. Д., касационна жалба и допълнение от адв. С. К. – защитник на подсъдимия Д. Д. Д., касационна жалба и допълнение от адв. Е. Г. – служебен защитник на подсъдимия П. В. Е., касационна жалба и допълнение от адв. И. И. – служебен защитник на подс. П. Х. М., касационна жалба от адв. И. В. – защитник на подсъдимия Г. Р. Л., касационна жалба и допълнение от адв. М. К. – защитник на подсъдимия А. М. П., срещу присъда № 6 от 18.07.2022 г. по в.н.о.х.д. № 400/2021 г. по описа на Апелативен съд – София – Апелативен специализиран наказателен съд /закрит/, с вх. № 15833 от 05.12.2023 г. по описа на ВКС,
У С Т А Н О В И Х :

При проверката на постъпилите жалби и протест против присъда № 6/18.07.2022 г. по в.н.о.х.д. № 400/2021 г. по описа на АС-София – АСпНС /закрит/, с разпореждане № 1693/09.08.2023 г. по вх. № 9598/07.08.2023 г. на председателя на второ наказателно отделение във ВКС е отказано образуване на касационно производство пред ВКС, тъй като на изискванията на чл. 351, ал. 1 от НПК не е отговаряла депозираната касационна жалба на защитника на подс. М. Д.. Делото е върнато на АС-София – АСпНС /закрит/ с указание за упражняване на правомощието по чл. 351, ал. 5, т. 1 вр. 1 от НПК.
След връщане на делото във ВКС (вх. № 15833/05.12.2023 г.), при извършената служебна проверка за допустимост установих, че даденото указание е изпълнено, но не са спазени процесуалните изисквания за размяна на книжата по делото по отношение на подсъдимите М. А. Д., А. М. П., Л. С. С., К. К. Б., А. Г. К., Р. П. Б. и В. В. Х.. За да се гарантират в пълен обем правата на подсъдимите в процеса – взели лично участие във въззивното производство (единствено спрямо подс. К. К. Б. производството е протекло по реда на чл. 269, ал. 3, т. 2 от НПК), същите следва да бъдат уведомени по надлежния ред за постъпилите касационни жалби и допълнения към тях, както и касационен протест и допълнение към него, както и да им се осигури възможност да се запознаят лично с тяхното съдържание.
Съдията от въззивния съд следва да положи усилия, вкл. чрез справки от Национална база данни „Население“, както и съдействие от ГД „Охрана“ при МП, да установи дали посочените подсъдими, вкл. подс. Б., имат регистриран като постоянен и/или настоящ адрес и друг адрес, извън тези, на които са им изпращани съобщения. В зависимост от резултатите следва да се извършат справки и от ГД „ИН“ при МП, следствените арести в страната, ГД „Гранична полиция“ (относно регистрираните пътувания на лицата) и други, каквито съдията от въззивния съд намери за необходимо. Едва тогава следва да се извърши връчване на съдебните книжа на лице по чл. 180, ал. 2 от НПК (пълнолетен член на семейството, при липса – на домоуправител или портиер, както и на съквартирант или съсед със задължение да ги предаде), а при невъзможност горепосоченото да бъде направено - чрез упълномощените защитници на изброените подсъдими при положение, че последните се съгласят да приемат съдебните книжа, съобразно изискването на чл. 180, ал. 3 от НПК, и поемат задължение да информират подзащитните им за тяхното съдържание.
С оглед на гореизложеното,
РАЗПОРЕЖДАМ:

Отказвам образуване на касационно производство по в.н.о.х.д. № 400/2021 г. по описа на Апелативен съд – София – Апелативен специализиран наказателен съд /закрит/.
Делото с жалбите, протеста и допълненията към тях да се върне на Апелативен съд – София за изпълнение на дадените указания.



Е.В.
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОТДЕЛЕНИЕ:
/МИНА ТОПУЗОВА/