Върховен касационен съд

Съдебен акт

ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 26/26.07.2022 г.
София, 25.07.2022 г.

Петчленен състав на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, формиран на основание чл. 29г, ал. 4 от Закона за съдебната власт,
ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ХИНОВА
ЧЛЕНОВЕ: БИСЕРКА ЦАНЕВА
ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА
БОНКА ДЕЧЕВА
ТАНЯ ОРЕШАРОВА

изслуша докладваното от съдията ТАТЯНА ХИНОВА
дело № 20/2022 година по описа на ВКС, петчленен състав
в закрито заседание, съобрази следното:
Производството е по реда на чл. 29н, ал. 4-6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).
Образувано по жалби подадени от А. С. А. – съдия в Софийски градски съд и кандидат за изборен член на Висшия съдебен съвет (В.) от квотата на съдиите, Т. Б. Ж. съдия в Административен съд София-град и кандидат за изборен член на Висшия съдебен съвет (В.) от квотата на съдиите, В. Г. В. – съдия в Софийски градски съд и кандидат за изборен член на В. от квотата на съдиите и В. А. Ц. съдия в Районен съд Луковит срещу Решение от 26.06.2022 г. на избирателната комисия за избор на членове на В. от квотата на съдиите.
С подадените жалби са формулирани доказателствени искания. След изслушване на становището на конституираните в производството страни – ответници и заинтересовани страни, настоящият състав счете, че следва да бъдат допуснати и събрани в производството сочените от страните доказателства, необходими за изясняване на спора от фактическа страна.
С представените от заинтересованите страни М. К. Т., Д. Б. А., М. П. Д., М. Т. Т. и Я. И. К. писмени становища е направено възражение за недопустимост на жалбата, подадена от В. А. Ц.. Съгласно разпоредбата на чл.29н, ал.6 от ЗСВ съдебния състав се произнася със съдебен акт решение, поради което по направените възражения съдебният състав ще се произнесе с окончателния съдебен акт.
Воден от горното, съставът по дело №20/2022г. по описа на Върховния касационен съд
ОПРЕДЕЛИ:

1. Да се изиска информация от Висшия съдебен съвет какви мерки са предприети за изпълнение на отправените в одитния доклад препоръки, както и да предостави информация какви документи са били изготвени в изпълнение на решението по т. 10. 4 от Протокол № 11/31.03.2022 г. и дали е било документирано използването на съхраняваната в касата на главния секретар на В. парола на „супер администратора“, съответно от кои лица и за какви периоди от време;
2. Да се изиска информация от Висшия съдебен съвет колко и какви сигнали за затруднения при използването на системата за дистанционно електронно гласуване са били подадени съответно на 25.06.2022 г. и на 26.06.2022 г., какви са били установените причини за тези затруднения и какви мерки са предприети за преодоляване на съответните затруднения.
3. Да се изиска информация от Висшия съдебен съвет за лицето, което поддържа Информационната система за електронен избор на членове на Висшия съдебен съвет от квотата на съдебната власт.
4. Допуска разширена тричленна компютърно-техническа експертиза, която, след запознаване с техническото описание на програмния продукт, с доклада от извършения одит на сигурността му и с данните за изпълнението на отправените препоръки, както и с всички виртуални машини и бази данни на модулите „Избирателни списъци“, „Административен модул“, „Електронен избор“, да даде отговор на следните въпроси:
Докладът, изработен по обществена поръчка с наименование „Одит на информационната и комуникационна сигурност на Информационната система за електронен избор на членове на Висшия съдебен съвет от квотата на съдебната власт ”установява ли уязвимости, които да правят възможно компрометирането на тайната на гласуването или манипулирането на резултатите при гласуване; прави ли препоръки за спешни или приоритетни мерки и ако да, изпълнени ли са тези препоръки от страна на Висшия съдебен съвет?
Какви възможности предоставя ролята на „ супер администратора “ и какво е тяхното значение за запазване на тайната на гласуването и манипулирането на резултата? Промяната на паролата и предаването й на физически носител за съхранение в касата на главния секретар на В. изпълнява ли ефективно препоръката за премахване на ролята на „супер администратора Съхраняват ли се IP адреси на гласуваните в базата данни и ако да - с каква цел? Ако такава информация се съхранява, да се извърши проверка дали от един и същи IP адрес е гласувано последователно с няколко пароли за достъп.
Да се извърши проверка на съхранявания в базата данни одит лог (журнал) на действията, извършени в таблицата или таблиците, в които се съхраняват резултатите от гласуването. Бил ли е включен при използването на системата този одит лог и при негов анализ установяват ли се:
1. подадени гласове да са били изтривани (DELETE)
2. да са били модифицирани гласове (UPDATE)
3. да са били добавяне гласове (INSERT) след края на изборния ден или от потребител, различен от този, чрез които се свързва приложението за гласуване
Информацията, съхранена в базата данни, дава ли възможност за идентифициране на това как е гласувано с даден талон и има ли друго място (базата данни, пакета с декларации в съответните съдилища или списъците с номера на талони), където се съхранява или може да бъде извлечена връзката между идентификатор на талона и имената на съдиите. Т.е. възможно ли е разкриване на тайната на вота при съвместно действие между администратори на системата и административни ръководители на съдилищата?
Осъществяван ли е вход (автентикация) в базата данни от администратор на системата (с административен акаунт или с акаунта, с който се идентифицира приложението, но в необичайно за това време, с оглед стандартното функциониране на т.нар. connection pools) преди приключване на изборния ден?
На база на наличните логове, осъществяван ли е достъп до виртуалните машини, на които функционират приложението за гласуване и базата данни, в рамките на изборния ден?
В изходния код на системата, съществува ли скрита административна функционалност за добавяне, изтриване или модифициране на гласове (установено чрез търсене на заявки или съответното използване на т.нар. ORM във връзка с таблиците, съхраняващи гласовете)? 
При извличане на гласовете от базата данни и изчисление на резултата, получава ли се същият краен резултат, както публично обявения?
Да се изпрати писмо до ректора на СУ “Св.Климент Охридски“ за посочване на специалист с компетентност да отговори на въпроси по допуснатата компютърно-техническа експертиза, като към писмото се приложат поставените от страните въпроси.
Да се изпрати писмо до ректора на Технически университет София за посочване на специалист с компетентност да отговори на въпроси по допуснатата компютърно-техническа експертиза, като към писмото се приложат поставените въпроси.
Назначава за вещо лице по допуснатата експертиза д-р Т. Д. Б. Институт по информационни и комуникационни технологии БАН – вещо лице от списъка на вещите лица по чл.396, ал.1 от ЗСВ, обнародван в Държавен вестник бр.15/2022г.
За изготвяне на заключение по допуснатата експертиза определя депозит в размер на 6000 лв., вносим от оспорващите при равни квоти или за всеки по 1500 лв.
Депозита следва да бъде внесен в тридневен срок по набирателна сметка за вещите лица на Върховния касационен съд, считано от уведомяването и в същия срок да представят доказателства за плащането.
Задължава третото неучастващо лице Висш съдебен съвет да осигури достъп на вещите лица до системата за електронно гласуване и до всички документи свързани с нея, които имат връзка с посочените задачи.
Да се изискат от ВСС заверени преписи от всички относими към спора решения на Пленума и на СК на В., включително и: Решение по т. 29 от Протокол № 44/1.12.2016 г. на Пленума на В.; пълния стенографски протокол № 11/31.03.2022 г. от заседанието на Пленума на В.; пълния стенографски протокол на заседанието на СК на 21.06.2022; пълния стенографски протокол от заседанието на Пленума на ВСС на 23.06.2022 г. на основание чл.192, ал.1 от ГПК, приложим на основание чл.144 от АПК, както и протокол от 24.06.2022г. за запечатване на сървърното помещение, в което е разположена Информационната система за електронен избор на членове на Висшия съдебен съвет от квотата на съдебната власт и протокол от 27.06.2022г. за отпечатване на помещението.
Указва на адв.К. и жалбоподателя В. В., че на основание чл.156, ал.2 от ГПК, приложим на основание чл.144 от АПК следва да представят в тридневен срок, считано от съобщението, в писмен вид искането за допускане до разпит на свидетели, като посочат за които факти ще бъде разпитвани, трите им имена и адрес, при допускане с призоваване.
Определението не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ЧЛЕНОВЕ: